Site pictogram Movie Addicts

The Raid 2: Berandal review

The Raid2

2012 was het jaar waarbij menig actiefilm liefhebber werd weggeblazen door het Indonesische The Raid. Met een simpel gegeven van een groep ME agenten die een flat in moeten nemen wat uiteraard makkelijker klinkt dan dat het daadwerkelijk was werd doorspekt met fantastische martial arts scenes (Pencak Silat). Nu 2 jaar later is daar het vervolg en Gareth Evans is zeer ambitieus te werk gegaan want deze film duurt niet alleen een stuk langer (2,5 uur in totaal) hij heeft het geheel nu uitgebreid naar de straat met een waar gangster verhaal om het geweld te verantwoorden.

The Raid 2 gaat direct verder waar deel 1 geëindigd was, Rama (Iko Uwas) heeft zijn voormalige corrupte chef ingerekend en is op advies van zijn broer naar een van de weinige niet corrupte officieren gestapt. Het houdt hier echter niet op voor Rama, want door deze actie heeft hij zichzelf en zijn familie in gevaar gebracht als naar buiten komt wie er bij waren bij de actie in de flat. Rama wordt overgehaald om undercover in de gevangenis te belanden en op die manier via Ucok, de zoon van de machtige Bangun (Tio Pakusodewo) in diens bende opgenomen te worden. Op deze manier wil officier Bunawar de corruptie binnen de politie bloot te leggen. Echter is er een ware gangoorlog onderweg waar Rama midden in terecht komt en rijst de vraag wie er nog überhaupt te vertrouwen is. Rama zal alle zeilen bij moeten zetten om te overleven tegen een groep ijskoude killers terwijl ook corrupte agenten het op hem voorzien lijken te hebben.

The Raid 2 is in bijna alles het ideale vervolg met meer en hardere actie dan we in deel 1 gezien hadden. Daarbij heeft Gerath durf getoond door dit alles tegen de achtergrond van een groots misdaad/gangster verhaal te plaatsen. Ik zal eerlijk zeggen dat ik bang was dat 2,5 uur teveel van het goede was, maar Gareth heeft na mijn mening goed gedoseerd waardoor de grootste wauw momenten echt richting het eind pas plaats vinden zonder dat het daarvoor gaat vervelen. Het verhaal hoewel sterk is niet op alle vlakken even goed uitgewerkt, maar het belangrijkste is dat het werkt. Alle thema’s van gangster films komen namelijk netjes voorbij zoals grenzeloze ambitie, respect en uiteraard verraad. Waar in Amerikaanse gangsterfilms veelal geschoten wordt en alleen bij ondervragingen klappen vallen wordt hier het grootste deel uitgevochten. En laten we eerlijk zijn Gareth heeft samen met Iko en Yayan (mad dog uit deel 1 en nu terug in een kleine maar mooie rol) fantastische vechtscènes bedacht en in beeld gebracht tel daarbij een spectaculaire auto achtervolging op en tja het actie gedeelte is gewoon om je vingers bij af te likken. Het lijkt er regelmatig op dat er daadwerkelijk botten gebroken worden maar de opbouw in de knok scènes en de hardheid hierin wordt rustig opgebouwd (in hoeverre je van rustig kunt spreken) waardoor het eindgevecht ook daadwerkelijk als een finale aanvoelde. Iko overtuigd weer als Rama en de overige acteurs die het verhaal tot leven moeten laten komen overtuigen stuk voor stuk. Het enige minpuntje voor mij was dat het hele infiltratie verhaal en de jacht op corrupte agenten niet helemaal goed is uitgewerkt, maar aan de andere kant had dat misschien een nog langere speelfilm opgeleverd die echt als te lang zou kunnen worden ervaren. Dit is een knok film welke meer bied dan alleen halsbrekende stunts en botten krakende vechtscènes en door in de laatste 30/45 minuten vol met het gas erop naar de finale toe te werken liepen ik en velen met mij met een ware adrenaline shot de zaal uit. Een aanrader eerste klas die voor mij alles waarmaakte waar ik op gehoopt had.

Mijn cijfer: 9 more is less en less is more en meer van dat soort blablabla kunnen het raam uit gewoon een ijzersterk vervolg welke meer bied dan deel 1 en zowaar is er na een gevreesde Amerikaanse remake ook een deel 3 aangekondigd

Mobiele versie afsluiten
Spring naar toolbar