Site pictogram Movie Addicts

Verslag Cool Japan in het Volkerenmuseum te Leiden

Museum van Volkenkunde te Leiden met de tentoonstelling Cool Japan (weekend 29 en 30 April) Bij het Het begin van de tentoonstelling bestond uit een Manga display: een groot aantal met superkleurige Manga figuurtjes (Zelda, Astro Boy, Hello Kitty Super Mario etc.). Het werd maar weer eens duidelijk hoe belangrijk de Japanse cultuur in Nederland is in de vorm van games, videos, comics en merchandise. Op de achtergrond stond een enorme video wall  met super gekleurde grafische Anime beelden. Voor de liefhebbers van super grafisch werk verwijs ik graag naar de Anime Metropolis van Osamu Tezuka’s (2001) en Appleseed EXMachina (2007).

Aan de rechterzijde, ten opzichte van de Manga display, was een supergaaf Samoerai pak tentoongesteld met alle details in een zeer sfeervolle ruimte met mooie belichting. Aan de muur hingen verschillende oude Japanse prenten gemaakt door oude meesters in deze zeer speciale grafische kunst.

De bovenste verdieping van de tentoonstelling was gewijd aan het dodenrijk. De Japanse cultuur heeft een zeer speciale band met dit onderwerp en dat werd goed zichtbaar gemaakt met enge prenten en beelden. Een Anime waar dit ook goed duidelijk wordt gemaakt is de serie Death Note (2006). Toevallig komt er dit jaar op Netflix een film uit die gebaseerd is op deze serie.

In de gang die toegang geeft tot naar de andere zalen staan vitrines met oude prenten. Hiermee is de totstandkoming van het grafische werk goed te volgen.

Daarna kwamen we in een ruimte met waar het het robotje Pepper staat. Het robotje Pepper is een kindvriendelijke verschijning, zowel (in spraak als uiterlijk). Het robotje ziet er gedetailleerd uit, vooral de handen, en deed een mooi dansje na invoer van gegevens door menselijke interactie (toetsen en spraak). Het is nog wel ver weg van “Artificial Intelligence”(AI) maar je ruikt dat het dichterbij komt.

Aan de rechterhand linkerzijde, ten opzichte van Pepper, is een ruimte ingericht met Japanse Haute Couture (mode) door de jaren heen.

Aan de rechterzijde was is een ruimte ingericht met “Girly stuff”. Het is een ruimte met een enorme kleur explosie. Veel dames namen een foto voor een wallpaper op hun smartphone. Er word een video getoond van het meisje: (Kurebayashi Haruka) die aan Kawaii kunst deed. Hiermee wordt afgezet tegen de gevestigde orde door fantasierijke kleding. In deze ruimte stond staat ook een gigantisch hoofd van het figuurtje Otafuku (godin van de vrolijkheid) die heel populair is in Japan.

De laatste ruimte was is ingericht met een bibliotheek, : gamehal, videowall, beeldjes en cosplay creaties. In de bibliotheek kon kan men Manga lezen, tenminste (als je Japans een beetje goed is ?) Op de videowall zijn vrolijk gekleurde dansende dames te zien. Zelfs voor de grootte viezerik zijn er erotische beeldjes te zien (er wordt aan iedereen gedacht ?). Ook is er de mogelijkheid om games te spelen die men niet snel in een speelhal in Nederland zal aantreffen zoal (tafel gooien en trom slaan). Verder staan er een aantal cosplay poppen in de ruimte. Wat ik niet moet vergeten dat er een heel mooi beeldje stond die opgebouwd was uit allemaal kleine poppetjes.

 

Voor wie is Cool Japan? Voor iedereen! als Als je nou gek bent op Manga, Anime, mode of techniek het is er allemaal. Dus trek je Geta aan (Japanse houten Sandalen) en kom naar Cool Japan in het Volkenkunde Museum te Leiden!

 

 

Foto’s:  Joesjoes

Mobiele versie afsluiten
Spring naar toolbar