Site pictogram Movie Addicts

Volledig programma Imagine 2018 bekend

Afgelopen week werd het volledige programma van het Imagine Film Festival bekend gemaakt en na de al eerder bekend gemaakte titels kijken we nu uitgebreid vooruit naar de editie van dit jaar waarbij we uiteraard niet alleen naar de films kijken. Nee, het Imagine Film festival heeft al jaren zoveel meer te bieden en dus kijken we vooruit wat we dit jaar allemaal mogen verwachten.

Thema’s

Waarbij in het verleden het festival zich richtte op een thema bleek dit vorig jaar en ook dit jaar niet meer toereikend. Het vertellen van fantastische verhalen waarbij May Shelley’s Frankenstein centraal staat, maar ook het effect van remakes op klassieke verhalen en hoe ze per tijdsbeeld anders geïnterpreteerd kunnen worden, zie Cinema Egzotic met Invasion of the Bodysnatchers en The Fly. De gasten dit jaar hebben wat dat betreft ook hun strepen verdiend met storyboards, scenario’s en regie en hebben zo hun stempel kunnen drukken op het vertellen van fantastische verhalen. David Russel was onder andere verantwoordelijk voor de storyboards van Return of the Jedi, Terminator 2: Judgement Day en twee Narnia films. Mike Garris is scenario schrijver en regisseur en heeft zo al meerdere Stephin King verfilmingen op zijn naam staan als Quicksilver Highway, Riding the Bullet en Sleepwalkers. Maar ook aan series als The Shinning en The Stand heeft hij meegeschreven en geregisseerd. Het programma onderdeel waar je niet omheen kunt is Kick-Ass Women welke gezien het aantal onderdelen als extra thema gezien kan worden. Met meerdere films waarbij sterke vrouwen centraal staan een short programma en een praktiserende heks als gast staat bij Imagine ook de vrouw centraal dit jaar.

Films

We beginnen uiteraard wel met films. Het programma is zoals we gewend zijn zeer divers met films uit verschillende genres met een fantastische inslag. Wat wel opviel is dat er dit jaar iets ontbreekt. Ja, De Night of Terror is niet meer :o( en het zat er al even aan te komen. Oprichter Jan Doense deed 2 jaar geleden zijn laatste editie en afgelopen jaar was het programma nou niet echt wat je noemt terror. Daarbij heeft de verhuizing van Tuschinski naar de Munt het geheel ook geen goed gedaan door de jaren. Het blijft spijtig dat het Imagine festival zijn nachtprogramma is kwijtgeraakt aangezien het daar zijn oorsprong van heeft. Aan de andere kant bevat het programma dit jaar wel een behoorlijk aantal horror titels oftewel de horrorliefhebbers kunnen nog altijd hun hart ophalen bij Imagine. Het Festival trapt af met de komische horrorfilm Tragedy Girls en sluit af met het bijzondere drieluik Ghost Stories. Tussendoor bieden zombies (The Cured, Les Affames), heksen (Peywavcket, Hagazussa), Monsters (Mon mon mon monsters), complete waanzin (Mayhem, Mom and Dad) en zoveel meer genoeg horror met twists voor de liefhebbers. Uiteraard mogen science fiction Human, Space, Time and Human en How to Talk to Girls at Parties), fantasie (Along with the Gods en The Changeover) en documentaires (King Cohen en World of Darkness) niet ontbreken. Ook wordt er weer aandacht besteed aan klassiekers. Zo is er de Straight to Video Double Bill met Friday The 13th en Bloody Pom Poms, Een terugblik naar de destijds geflopte The Big Lebowski welke nu toch echt als klassieker wordt gezien en vergeet niet de Cinema Egzotic met Invasion of the Body Snatchers (1978) en The Fly (1986) beide remakes welke het origineel wisten te overtreffen. Dit alles is slechts een kleine greep uit het filmprogramma waarbij we de 4 shortprogramma’s (Comedy, Horror, Kick-Ass women en Sci-Fi) nog niet eens genoemd hadden. Kortom genoeg te zien en ja ik ben al druk aan het plannen.

Randprogramma

Naast de shorts, features en documentaires is er meer te zien, beleven en bij te wonen dit jaar op het Imagine Film Festival. Zo zijn er de Masterclasses van David Russel, Mick Garris en Peet Gelderblom. Ook is er weer ruimte voor een muzikaal onderdeel met het filmconcert bij Frankenstein uit 1931. Is er een heus VR programma waarbij het festival weer een stapje verder gaat als vorig jaar. Er is een workshop Worldbuilding onder leiding van production designer Romke Faber. Een boekpresentatie/heruitgave van Iris, een kleurrijke strip van vijftig jaar geleden welke de tijdgeest van de popart en Flower power perfect wist te vangen. Een workshop spannende verhalen schrijven van René Appel welke de roman Schone Handen schreef welke uitstekend verfilmd werd met o.a. Jeroen van Koningsbrugge in de hoofdrol. Ook is er weer aandacht voor de fantastische film van eigenbodem waarbij Nieuw Nederlands Peil een vast terukerend onderdeel is, maar mogen filmmakers ook aan de slag met Halloween Horror Verhalen uit 2016. En er is nog zoveel meer……..

Waar kijk ik naar uit…….

Tja als horrorfilm liefhebber probeer ik zoveel mogelijk van die titels mee te pakken en kijk ik zeker uit naar de openingsfilm Tragedy Girls en de afsluiter Ghost Stories (welke al langer op mijn radar stond). Maar de documentaire King Cohen, over de koning van Trash films Larry King staat ook hoog op mijn lijstje van must sees. Verder ben ik ook blij met een aantal fantastische titels uit Azië, iets wat ik afgelopen jaar toch gemist had. Ook Mayem en Mom and Dad staan op mijn to watch list omdat ik Steven Yeun na zijn exit in The Walking Dead graag weer aan het werk wil zien en tja Nicolas Cage zijn carriére zit natuurlijk flink in het slop, maar een stukje overacting in Mom and Dad kun je volgens mij nog steeds wel aan hem overlaten. Vreemde eend in de bijt Brawl in Cell Block 99 (de enige film die mijn vriendin graag zou willen zien) staat bij mij ook hoog op het lijstje vanwege hoofdrolspeler Vince Vaughn welke een rol speelt zoals we dat nog weinig of niet van hem gezien hebben. Incident in a Ghost Land (Ghostland) is de nieuwe van Pascal Laugier welke onlosmakelijk verbonden zal blijven met zijn klassieker Martyrs en 5 jaar geleden met The Tall Man ook op het Festival een film had draaien. Oja, voor ik het vergeet mag animatie niet ontbreken en dit jaar is er de stopmotion klei animatie Junk Head welke de eer moet hoog houden. Ook moet ik weer plannen om dit jaar toch bij de Double Bill aanwezig te zijn (The Fly op groot scherm, ik vrees nu al de geboorte nachtmerrie) en wil ik eigenlijke bij alle workshops en zoveel mogelijk lezingen zijn en natuurlijk wat Q&A’s bijwonen…….. Ik vrees dat ik weer 11 dagen langs mijn gezin ga leven, nu hen nog overtuigen dat het Imagine Film Festival dit ook waard is ;o)

Maar eerst…..

Heb ik komende week een interview met Chris Oosterom, Festival directeur, om meer te weten te komen over het thema, zijn visie, eventuele verrassingen en wat hij verder nog kan aanraden als zijnde must sees dit jaar.

 

Imagine here we come

 

Tragedie Girls trailer

Ghost Stories Trailer

Mobiele versie afsluiten
Spring naar toolbar