Site pictogram Movie Addicts

Vooruitblik Imagine Film Festival 10 t/m 20 april in Eye Amsterdam

Nog ruim een week en dan begint het Festival waar ik elk jaar weer naar uitkijk. Waarom? Omdat ik houdt van fantastische films of dit nu fantasie, science fiction of horror betreft. Imagine bied 10 dagen lang bijzondere titels, premieres, lezingen bijzondere gasten en nog veel meer en allemaal draait het om de fantastische film. De afgelopen jaren prijken er steevast in mijn jaarlijkse top tien titels welke ik op het festival heb mogen zien en dat is net omdat ik verder weinig films zie. Heel spijtig voor veel vaste bioscoop bezoekers is dat deze titels niet altijd films zijn welke een bioscoop release krijgen. Tuurlijk is horror de afgelopen jaren weer hot in de bioscoop, maar wil je echt bijzondere titels zien dan is Imagine de place to be. Zo werd ik vorig jaar nog de stuipen op het lijf gejaagd met Art de clown in Terrifier (Pennywise eat your heart out!!) Ook op actie gebied weet Imagine door de jaren heen regelmatig te verrassen lettende op The Raid films welke bij het publiek op handen gedragen werden en behoorde tot het beste wat actie te bieden heeft. Of wat dacht je van baanbrekende animatie zoals het Oscar winnende Spirited Away of afgelopen jaar het genomineerd Isle of Dogs. Imagine kiest niet voor veilig en weet daarom elk jaar weer te verrassen. En ik? Ik kijk er naar uit om weer veel mee te krijgen (de afgelopen jaren steevast 30+ titels gezien en toch altijd het gevoel hebben wat gemist te hebben) hieronder bespreek kort wat voor mij the must sees zijn dit jaar.

Festival Leader

Shorts

Imagine is onderdeel van meerdere fantastische film festivals in Europa en naast de feature films wordt er elk jaar veel aandacht besteed aan shorts. Net als de afgelopen jaren is er nieuw Nederlands Peil welke dit jaar uit 2 edities bestaat met ieder 5 korte films uit Nederland en België. Afgelopen jaar behoorde Salvatore uit deze sectie tot een van mijn favoriete shorts. Verder zijn er nog vier thema’s waaronder Family Ties, Monsters, The Future en WTF??. Vooral bij de laatste weet ik niet of ik mij hieraan moet wagen, na de afgelopen jaren hier toch wel verbijsterd te zijn achtergelaten met de vraag wat heb ik nu in hemelsnaam gezien (en stiekem is dat best leuk)

Virtual Reality

Waar ik drie jaar geleden werd verrast met een VR spel waarbij je een paar opdrachten moest uitvoeren, is het programma de afgelopen jaren uigebreid met een rits korte VR films waarbij duidelijk werd dat de fantastische film zich uitstekend leent voor deze vorm van entertainment. Nu is er ook een award toegevoegd binnen dit programma en dit jaar is het VR programma weer verder uitgebreid. Naast 9 titels welke gedurende de dag te zien/beleven zijn is er ook Charlie Ticklefingers. Charlie Ticklefingers valt gratis te spelen en schijnt een absolute aanrader voor horror en slasher fans waarbij de toeschouwer zich in een grote ruimte waant terwijl je slechts een paar vierkante meter om je heen hebt.

Overige programma onderdelen

Net als elk jaar weet het Festival ook dit jaar weer een aantal bijzondere gasten te strikken. Filmmaker William Lustig is er 1 van en naast een careertalk worden ook 2 van zijn klassiekers (Maniak en Maniac Cop) vertoond. Barry Fitzgerald komt 14 april praten over superhelden en superkrachten. Hij gaat diper in op de materie welke krachten wetenschappelijk te onderbouwen zijn en misschien al na te bootsen zijn. Martin Koolhoven is met de Keuze van Koolhoven ook aanwezig op 11 april en gaat dieper in op sektes in films voorafgaand aan een klassieker welke door hem wordt ingeluid. Er wordt gesproken over ruimtereizen, er kan gekeken worden naar de sterren en nog bijzonderder naar Mars, We kunnen leren over hij we werelden kunnen bouwen, en hoe we science fiction kunnen schrijven. Er is kortom genoeg te zien, te horen en te doen.

Films

Het blijft natuurlijk een filmfestival dus tja de feature films is toch hetgeen waar de meeste bezoekers het festival voor bezoeken. mijn planning is alweer bijna rond (nu ook hopen overal kaartjes voor te kunnen scoren natuurlijk, maar ook ik heb een lijstje met films waar ik op basis van een teaser of de synopsis het meest naar uitkijk. Hier een aantal titels waar ik het meest naar uitkijk of waarvan ik al kan zeggen ga dat zien.

Klassiekers

Imagine vertoont net als elk jaar ook een aantal klassiekers en het is misschien heel cliché maar Alien blijft voor mij hoog op de lijst staan om op een groot scherm te aanschouwen. Waarbij William Lustigs Maniac Cop op een goede tweede plek staat, want wie houdt er nou niet van lekkere foute jaren ’80 horror?

Animatie

Ook dit jaar een paar animatiefilms, maar boor sprong Ruben Brandt, Collector sprong er wat mij betreft bovenuit. Na het zien van de trailer dacht ik alleen maar dit is een lust voor het oog!

Horror

Het festival kent zijn oorsprong in het horrorgenre en ieder jaar weet de organisatie een aantal verrassende titels binnen te halen welke vaak zelfs de meest doorgewinterde horrorfans zullen weten te verrassen. Ondanks dat de makers van Wyrmwood nu terug komen met Nekrotronic (met de nog altijd beeldschone Monica Bellucci) staat bij mij One Cut of the Dead bovenaan mijn horror to watch lijstje

Science Fiction

Ook science fiction is een belangrijke genre op Imagine en hoewel deze het publiek vaak verdeeld achterlaat heeft dit genre door de jaren heen ook voor meerdere verrassingen gezorgd. Aniara kent alleen een teaser en deze ziet er even mooi als mysterieus uit. Ook het gegeven laat veel ruimte open over hoe de makers dit zullen gaan invullen en volgens mij staan of vallen de meeste science fiction films. Ik ben getriggered, julllie ook?

Fantasie

Feitelijk vallen alle bovengenoemde genre’s onder fantasie, sterker nog tenzij een film een keiharde biografie of documentaire is vallen alle films onder fantasie. en zelfs bij deze categorieën is er vaak ruimte voor interpretatie. Waar vorig jaar The Place mij greep met een verhaal wat lekker mysterieus was maar toch zo herkenbaar, viel dit jaar O Beautiful Night mij op. Wanneer je op stap gaat met de dood zal je geen normale avond beleven, maar nog belangrijker wat zullen de gevolgen zijn?

 

Blog

5 titels, maar uiteraard is er nog veel meer te zien en ik hoop dat jullie dat net als ik ook gaan doen en wie weet zien en/of spreken we elkaar want ik ben en blijf ook altijd benieuwd wat andere van films vinden. Verder ga ik ook weer dagelijks schrijven over wat ik gezien en beleef heb tijdens het festival en zo misschien met wat tips kom over waar je later nog naar toe kan of welke je absoluut moet zien tijdens the Best of Imagine op zaterdag 20 april

 

Praktische informatie
Imagine Film Festival vindt in 2019 plaats van 10 tot en met 20 april in EYE Filmmuseum te Amsterdam. Kaartverkoop verloopt via EYE en zal in maart 2019 van start gaan. Op de hoogte blijven van alle laatste nieuwtjes? Hou de website en social media in de gaten, én schrijf je in voor onze nieuwsbrief om altijd als eerste op de hoogte te zijn van het laatste Imagine nieuws.

Over Imagine Film Festival
Imagine is het grootste filmfestival voor de fantastische film in Nederland, met het beste op het gebied van fantasy, horror en sciencefiction. Bij Imagine draait alles om de verbeelding, je mee laten voeren naar andere werelden of je anders laten kijken naar onze eigen wereld. Imagine gebruikt de kracht van de fantasie voor gedachte-experimenten over de toekomst van mens en maatschappij, vaak in het licht van technologische vernieuwingen of wetenschappelijke ontwikkelingen. Daarbij onderzoekt Imagine nieuwe vormen om fantastische verhalen te ervaren, zoals via virtual reality en fantastische games. Naast een scherpe focus op het heden en de toekomst van het fantastische, eren we ook de rijke historie ervan. We signaleren nieuw talent, presenteren nieuw werk van gevestigde makers en vertonen klassiekers en vergeten parels. In verdiepende programma’s biedt het festival achtergronden, geschiedenis en context, en verbindt het de fantastische film met maatschappelijke ontwikkelingen. Met zijn geschiedenis van 35 jaar en zijn uitgebreide netwerk fungeert Imagine als curator en gids voor zowel nieuwkomers als doorgewinterde genrefans. Ga voor meer informatie naar https://www.imaginefilmfestival.nl

Mobiele versie afsluiten
Spring naar toolbar