Site pictogram Movie Addicts

Welcome To Marwen (Nu verkrijgbaar op DVD en Blu-Ray)

Robert Zemeckis is een van die regisseurs met een staat van dienst waar je u tegen zegt. Van Back tot the Future tot Cast Away, van Who Framed Roger Rabbit tot What Lies Beneath Robert heeft verschillende soorten genres geregiseerd en met de grootste acteurs gewerkt waardoor er altijd naar elk project wordt uitgekeken van hem. Zo is ook ook Welcome to Marwen weer een uniek project. Gebaseerd op waargebeurde feiten en een documentaire uit 2010 genaamd Marwencol.

Mark Hogenkamp is een ietwat apart persoon welke zijn toevlucht zoekt in een nagebouwd dorp waar de bewoners vechten tegen de nazi’s. Mark worstelt nog altijd met de naweeën van een gewelddadige aanval welke hij maar tenauwernood overleefde. Hierdoor is hij grotendeels zijn geheugen kwijt. Wat hij nog heeft is zijn kunst, welke bestaat uit de foto’s en avonturen die beleefd worden in Warwen. De plek waar Captain Hogie tezamen met een groep vrijgevochten vrouwen vecht tegen de nazi’s.

Al met al is Welcome to Marwen een zeer gewaagd project te noemen. De basis van het verhaal is een gevoelig drama waarbij hoofdpersoon Mark, een innemende rol van Steve Carell, probeert zijn leven weer zin te geven en nog altijd worstelt met de naweeën van een aanval. Aan de andere kant zijn daar de spectaculaire avonturen van Captain Hogie die samen met een groep knappe dames vecht tegen de nazi’s. Laten we beginnen met drama rondom de hoofdpersoon. Steve Carell zet een zeer mooie rol neer en bewijst wederom meer te kunnen spelen dan een sullige goedzak. Het klinkt misschien hard, maar de echte drama ontbreekt. De makers hadden er misschien beter aan gedaan om de kijkers meer te confronteren met de daadwerkelijke aanval dan alleen met de gevolgen. Over zijn leven voor de aanval is ook weinig bekend waardoor je de vergelijking mist van waar hij was zich na de bewuste aanval bevind. Tegenover het drama staan de avonturen van captain Hogie welke ook vertolkt wordt door Steve Carell, en ook hierin weet hij te overtuigen. Ja, het betreft computeranimatie, maar wel met motion capture waarbij ogen en mond 1 op 1 zijn meegenomen op de gezichten van de poppen. Dit maakt dat deze poppen overtuigend overkomen en de actie echt overkomt. Hierin speelt niet alleen Steve Carell een rol maar de actrices welke verschillende rollen in het echte leven van Mark vertolken. Het grappige hierin is dat Captain Hogie een stoere held is en de dames stoere lustobjecten terwijl dit in real life totaal niet het geval is Visueel ziet het er fantastisch uit en het wordt voor de kijker ook snel duidelijk dat in deze avonturen Mark zijn daadwerkelijke trauma probeert te verwerken. Het is daarom jammer dat het daadwerkelijk dramatische impact achterblijft. Hierdoor blijft Marwen vooral vermakelijk maar weet niet aangrijpend te worden wat je gezien het verhaal wel zou verwachten. Robert Zemeckis levert met Welcome to Marwen zeker geen slechte film af, maar er had zeker meer in gezeten.

Extra’s

Uiteraard met een film als deze zitten er extra’s bij. Hoe de men Marwen tot leven hebben gebracht is fantastisch om te zien. en laat zien dat er elke keer wordt geleerd over motion capture. Ook wordt het daadwerkelijke verhaal belicht, want vergeet niet dat Welcome to Marwen gebaseerd is op een waargebeurd verhaal

Mobiele versie afsluiten
Spring naar toolbar