Site pictogram Movie Addicts

Yorick van Wageningen ontketent Storm

Yorick van Wageningen, naast Oorlogswinter bekend van rollen in internationale films als The Girl with the Dragon Tattoo en Blackhat, speelt een grote rol in STORM, de nieuwe film van regisseur Dennis Bots (Achtste-Groepers Huilen Niet, Oorlogsgeheimen). De opnames zijn inmiddels in volle gang in de Filmland Studios in Luxemburg. Het spannende avontuur speelt zich af in de middeleeuwse Lage Landen, waar Storm, de 12-jarige zoon van een drukker (gespeeld door Van Wageningen), vriendschap sluit met een weesmeisje om in een race tegen de klok zijn vader te redden van de brandstapel. Diens poging een verboden brief van Luther te drukken ontaardt zo in een gevecht voor ieders vrijheid. Het scenario is van Karen van Holst Pellekaan (Oorlogsgeheimen, ‘Tessa’) en de film wordt geproduceerd door Phantavision met als coproducenten NTR, Bulletproof Cupid (BE) en Iris Productions (LUX), in samenwerking met mede-initiatiefnemer Refo500.

Wie naast Van Wageningen de hoofdrollen vervullen wordt binnenkort bekend gemaakt tijdens de castpresentatie. Naast de filmopnames in de studio wordt ook gefilmd in België en Nederland, de opnames duren nog tot en met maart. De bioscooprelease staat vooralsnog gepland voor januari 2017, de unieke decors van de film zullen later dat jaar te zien zijn in musea in Nederland, België en Duitsland.

Over de film
Storm vertelt het verhaal van Storm Voeten, de 12-jarige zoon van drukker Klaas Voeten. Als Klaas door de Inquisitie wordt betrapt tijdens het drukken van een belangrijke, maar verboden brief van Maarten Luther, wordt Storm ongewild het middelpunt van de jacht op de originele brieftekst. Bedreigd door de Inquisitie en geholpen door Marieke, een weesmeisje dat in de ondergrondse tunnels woont, moet Storm in een race tegen de klok zijn vader zien te redden van de doodstraf.

Over de makers
STORM wordt geproduceerd door het zelfde team als dat van Achtste-Groepers Huilen niet (2012), Oorlogsgeheimen (2014) en Code M (2015). De film wordt onder meer gefinancierd door het Nederlands Filmfonds, Netherlands Film Production Incentive, CoBO fonds, BNP Paribas Fortis Film Finance, Abraham Tuschinski Fonds, Luxemburg Filmfonds en Screen Flanders.

Achtergrond
STORM speelt zich af in de late Middeleeuwen, tijdens de 16e-eeuwse reformatie, toen de vrijheid van meningsuiting in Nederland sterk onder druk stond. Dit leidde, mede dankzij de opkomst van de boekdrukkunst, tot grote veranderingen en een gevaarlijke strijd om de macht. Mensen waren voor het eerst in staat om hun ideeën massaal te verspreiden, vergelijkbaar aan de opkomst van social media nu. De historische thriller raakt daarin thema’s die onverminderd actueel en relevant zijn.

In 2017 worden wereldwijd tal van evenementen georganiseerd ter gelegenheid van 500 jaar Reformatie, gecoördineerd door Refo500, mede-initiatiefnemer van de film STORM. Afgeleid van de film brengt samenwerkingspartner Young Crowds lesmateriaal uit voor basis- en voortgezet onderwijs in Benelux en Duitsland en bewerkt scenarist Karen van Holst Pellekaan het filmscenario tot een spannende jeugdroman.

Mobiele versie afsluiten
Spring naar toolbar