Site pictogram Movie Addicts

Zomerbroeders, One Night Stand film (6 oktober 22:05 op NPO 3)

Zomerbroeders, One Night Stand film (6 oktober 22:05 op NPO 3)

De dertiende edite van de One Night Stand-reeks is vanaf 6 oktober te zien op NPO 3. De zes films ZOMERBROEDERS, MOOI GEWEEST, TOM ADELAAR, DÒST, FREE FIGHT en IN LIMBO worden wekelijks achter elkaar uitgezonden. De films van vijfenveertig minuten zijn gemaakt door opkomende, veelbelovende en geprezen regisseurs en scenaristen. De films zijn soms aangrijpend, soms komisch en altijd origineel, actueel en betrokken. One Night Stand is een van de belangrijkste filmprojecten voor jonge, talentvolle filmmakers in Nederland. De zes films worden geproduceerd in coproductie met NTR, BNNVARA en VPRO. 

ZOMERBROEDERS
6 oktober
Regie:
 Mustafa Duygulu
Scenario: Mustafa Duygulu
Producent: New Amsterdam Film Company
Cast: Meric Yildiz, Vefa Ocal, Yiğit Ege Yazar, Ahsen Eroğlu

De laatste lome vakantiedag brengt de zestienjarige Bora door in een klein Turks kustdorpje met zijn zomerbroeders Dursun en Kagan. Als hij met hen over strand en boulevard doolt, voelt hij zich thuis. Tenminste, zo lang hij zijn autoritaire vader niet voor de voeten loopt. Dat Bora dit jaar verliefd is geworden op zijn onbereikbare buurmeisje Burcu maakt het leven er niet makkelijker op. Door zich stoerder voor te doen dan hij is, probeert hij alles uit de dag te halen, maar daarbij lijkt hij vooral zichzelf in de weg te zitten.

De eerste van de One Night Stand Films is er direct eentje welke niet Nederlandstalig is, maar wel raakvlakken heeft met Nederland, ondanks dat de film zich in Turkije afspeelt. De 16 jarige Bora komt namelijk uit Nederland met zijn vader. De tweestrijd welke in hem schuilt wordt goed overgebracht door de jonge acteur Meric Yildiz. De onzekere jongen welke vooral ergens bij wilt horen maar vooral botst met alles en iedereen om zich heen. Een typisch tienerverhaal enerzijds, maar vanuit een vakantie setting komt het net wat schrijnender over. Wat betreft het broederschap is het mooi om te zien dat juist de vakantievrienden vaak meer van elkaar pikken en er dus meer een broederschap gevoel lijkt te heersen dan anders. Regisseur Mustafa Duygulu (o.a. als acteur bekend uit Cel Blok H) brengt een sfeervol beeld van een Turks kustdorpje en je merkt dat hij hier veel van zichzelf heeft gestopt. De dialogen en de situaties ze zijn allemaal echt en worden door de cast ook natuurlijk gebracht. Zomerbroeders trapt de One Night Stand cyclus af en doet dat met verve.

Regisseur Mustafa Duygulu: 
“Door mijn persoonlijke ervaringen te gebruiken als bouwstenen wil ik met Zomerbroeders een zo authentiek en oprecht mogelijk verhaal vertellen over Bora. Hij is een jongen die er graag bij wil horen, maar daarin vooral de strijd aangaat met zijn zomerbroeders, vader en vooral zichzelf. Het is een film waarin de thema’s vriendschap en acceptatie een grote rol spelen. Met Zomerbroeders wil ik de kijker meenemen door dat luikje waar ik elke zomer doorheen ging naar Turkije.”

Mobiele versie afsluiten
Spring naar toolbar