Site pictogram Movie Addicts

Culinaire insectendocumentaire BUGS vanaf 26 mei in Nederlandse bioscopen

De documentaire BUGS, een Deens-Nederlandse coproductie van Submarine, beleeft zijn wereldpremière op het Tribeca Film Festival in de documentaire-competitie. Wereldwijd eten twee miljard mensen insecten, maar waarom trekken wij nog vaak een vies gezicht bij de gedachte? Het team van het Deense Nordic Food Lab (bekend van restaurant NOMA) reist in BUGS de wereld over op zoek naar de lekkerste insecten en recepten om de beestjes op de kaart te zetten in de westerse wereld. Op 21 mei gaat de film in première op het City Food & Film Festival in de Verkadefabriek Den Bosch. Submarine brengt de film samen met Herrie Film & TV vanaf 26 mei in de Nederlandse bioscopen en via Filmthuis, de online zaal van het filmtheater.

 

BUGS
Wereldwijd eten twee miljard mensen insecten, de UN ziet in het consumeren van insecten een oplossing voor wereldvoedselproblematiek, koks prijzen de beestjes om hun smaak en wetenschappers om hun voedingswaarde. Toch wil de westerse consument er nog niet aan. Het team van het Deense Nordic Food Lab – Josh Evans, Ben Reade en Roberto Flore- probeert hier verandering in de brengen. Zij reizen de wereld over, op zoek naar de lekkerste insecten en vinden de verheerlijkte termietenkoningin en zoete honingmieren in Kenia, wormentaco’s in Mexico en horzels in Japan. Maar kunnen deze delicatessen ook voor een groter publiek geproduceerd worden en leidt het eten van insecten uiteindelijk wel tot een betere wereld?

 

Nordic Food Lab
In 2008 ontstond het Nordic Food Lab, geboren uit de door René Redzepi en Claus Meyer opgerichte beweging ‘New Nordic Cuisine’ waarvan het Deense toprestaurant NOMA het hart is. Nordic Food Lab is interdisciplinair onderzoeksinstituut voor voedsel en wetenschap. Het onderzoek naar insecten als voedsel vormt een onderdeel van het lab, dat als hoger doel heeft ‘niet alleen eten voor iedereen, maar goed eten voor iedereen’ te bewerkstelligen.


Credits
Regie: Andreas Johnsen
Editor: Menno Boerema
Cinematographer: Andreas Johnsen
Producenten: Danish Documentary (Sigrid Jonsson Dyekjær), Rosforth Films (Andreas Johnsen), Submarine (Femke Wolting en Bruno Felix), Kloos & Co (Stefan Kloos), Clin D’oeil (Hanne Phlypo).

Filmthuis
Vanaf nu kun je speciaal geselecteerde films die in het filmtheater draaien ook gelijktijdig thuis kijken in de online zaal van het filmtheater. Gewoon op je TV, laptop, tablet of smartphone. Geen tijd om de deur uit te gaan, bezoek het filmtheater dan ook eens vanuit huis, 24 uur per dag open.

Mobiele versie afsluiten
Spring naar toolbar