Site pictogram Movie Addicts

Review Bugs (Vanaf 26mei in de bioscoop en op Filmthuis.nl)

Een documentaire waarbij we de verrichtingen volgen van The Nordic Food Lab en dan met name die van onderzoeker Josh Evans en Chef Ben Reade. Deze twee mannen nemen ons mee in een culinaire reis door verschillende landen waarbij ze ons laten kennis maken met delicatessen waar we normaal niet over nadenken.

Het verhaal begint met de mededeling dat de verwachting is dat in 2050 de wereldbevolking uit zo’n 9 miljard mensen zal bestaan waardoor voedsel productie met ongeveer 70 procent zal toenemen (Vind je dit een raar cijfer? Hier wordt later op teruggekomen). Het eten van Insecten zou een oplossing betekenen aangezien deze beestjes in grote getallen aanwezig zijn over de hele wereld. Ben Reade en Josh Evans van het Nordic Food Lab gaan op culinaire reis waarbij ze overal van de lokale bevolking ingewijd worden in hun gewoontes welke soms al generaties lang bestaan. Zouden insecten dan werkelijk een oplossing kunnen worden voor het dreigende voedsel tekort?

Ik ben van nature Bourgondisch ingesteld en houd ook zeker van lekker eten (niet voor niets behoort Chef tot een van mijn favoriete films van de afgelopen jaren) Maar ben ik ook te porren voor het eten van insecten? Jazeker, ik heb het al vaker gedaan, misschien nog niet zo extreem als deze twee mannen maar ik sta er ook voor open en dat is nou net ook wat deze documentaire probeert te bewerkstelligen, sta ervoor open. De documentaire valt in twee onderwerpen en delen te verdelen waarbij het eerste deel vooral gaat om het eten en de smaak welke insecten ons te bieden hebben. Het laat ook direct de valkuil zien dat wanneer mensen met de insecten geconfronteerd worden er een directe walging ontstaat (ook ik had hier in eerste instantie last van), Maar zeg nu eerlijk wie van jullie staat er voor een koe, varken, kip of ander vee en denkt ja lekker stukje vlees. Laat staan als het beest net geslacht als een kadaver voor je hangt. Het mooie aan de tocht van deze twee mannen is dat ze op een gegeven moment ook kritische vragen gaan stellen voornamelijk wanneer grotere multinationals zoals Nestlè zich ook gaan roeren in de bugfood industrie. Het is dan ook jammer dat in het laatste gedeelte van de documentaire Ben Reade het toneel heeft verlaten van Nordic Food Lab en is teruggekeerd naar Engeland. Hierna merk je ook dat de documentaire aan kracht verliest om uiteindelijk sterk te eindigen met een kritische stelling over het wereldvoedsel probleem. Het issue dat wordt gesteld is dat er meer voedsel geproduceerd moet worden, maar is dat daadwerkelijk het probleem? En zouden Insecten dat op kunnen lossen of wordt deze voedsel bron net zo’n industrie als de veeteelt waarbij het de vraag is of het dan nog steeds een gezond alternatief blijft. Bugs zal vanwege het onderwerp niet iedereen aanspreken, maar ik zou het zeker een aanrader noemen. Het is dan ook zonde dat de documentaire op het eind wat aan kracht verliest en redelijk aan de korte kant is (net iets langer dan 70 minuten)want juist het kritische gedeelte aan het eind had meer aandacht verdient.

 

Filmthuis

Geen tijd om het filmtheater te bezoeken? Maar wel om thuis vanaf de bank naar de nieuwste premièrefilms te kijken? Dat kan nu met Filmthuis: de online zaal van het filmtheater.

Bezoek je eigen vertrouwde filmtheater ook eens vanuit huis. Via de websites van 13 filmtheaters kun je speciaal geselecteerde bioscoopfilms, die gelijktijdig in de fysieke zaal draaien, nu ook thuis vanaf de bank bekijken. 24 uur per dag via je TV, laptop, tablet of smartphone. Voor € 8,50 zie je de nieuwste films wanneer het jou uitkomt in HD kwaliteit.

Bugs is vanaf 26 mei ook te zien via Filmthuis: de online zaal van het filmtheater. www.filmthuis.nl
Mobiele versie afsluiten
Spring naar toolbar